Home > Financieel > Vooralsnog behoudt Nederland hoogste kredietwaardering van Fitch

Vooralsnog behoudt Nederland hoogste kredietwaardering van Fitch

Uitgegeven op 08-20-13 20:52

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de hoogste kredietwaardigheid van Nederland vandaag bevestigd. Wel blijven er volgens Fitch zorgen en is het vooruitzicht voor ons land negatief. Toch is nu de AAA-status terecht vanwege onder meer de concurrerende economie, het overschot op de handelsbalans en de sterke financi? flexibiliteit.

Fitch wijst ook op de Nederlandse geschiedenis van gezond begrotingsbeleid en fiscale discipline, maar het vooruitzicht is negatief vanwege een "slechter wordende dynamiek van de overheidsschuld". De staatsschuld zal volgens de verwachting van Fitch verder oplopen en mogelijk in 2018 pieken op 80 procent.

"Volgend jaar stagnatie economie"

Fitch verwacht dat het herstel van de economie in Nederland "langzaam" zal zijn, dankzij de schuldafbouw van huishoudens, de lager wordende huizenprijzen en begrotingsconsolidatie. De beoordelaar verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,3 procent krimpt en volgend jaar op een nulstand uitkomt. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde vorige week een krimp van 1,25 procent en een groei van 0,75 procent in 2014. Fitch houdt wel een slag om de arm: als het momentum van economisch herstel in de eurozone standhoudt, kan de ontwikkeling iets positiever uitvallen.


Lees verder op nrc.nlů