Home > Financieel > Fyra-debacle zorgt voor rode cijfers NS

Fyra-debacle zorgt voor rode cijfers NS

Uitgegeven op 08-20-13 16:26

Mede door de reserveringen voor verliezen op de Fyra heeft de NS het afgelopen halfjaar een nettoverlies geleden van 76 miljoen euro. Ook minder vervoersopbrengsten op het binnenlandse net en hogere operationele kosten droegen hieraan bij. Een jaar eerder boekte de spoorwegmaatschappij nog een winst van 147 miljoen euro.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers (pdf) van het bedrijf. De NS zegt de "effecten te voelen van de economische crisis".

Begin juni maakte de NS bekend dat het stopte met hogesnelheidstrein Fyra. De trein kende al langere tijd problemen en was onvoldoende betrouwbaar volgens de NS. De NMBS, de Belgische spoorwegen, hadden toen ook al bekendgemaakt te stoppen met de trein.

De omzet van de NS daalde iets in het afgelopen halfjaar en kwam uit op 2,28 miljard euro. In 2012 lag de omzet in de eerste helft van het jaar nog op 2,34 miljard euro. De bedrijfslasten stegen in totaal van 2,1 naar bijna 2,4 miljard euro.

Steeds meer info over ontregeling

Reizigers krijgen naar eigen zeggen steeds beter informatie over ontregeling op het spoor, zo blijkt uit klantonderzoek waarvan ook vandaag de resultaten werden gepubliceerd. 67,4 procent van de reizigers ontving in het tweede kwartaal informatie over ontregeling in de trein tegenover 61,2 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

Op het station steeg dit percentage van 77,5 naar 85,6 procent. Volgens het spoorbedrijf is het zaak deze verbeterende trend "vast te houden en te blijven verbeteren".


Lees verder op nrc.nlů